Júl 17

Trans (CFS) – Interjú

Mesélj pár szót magadról. Ki vagy, mióta fújsz?

Transone vagyok, 16 éve használom ezt a nevet és nagyjából 10 éve festek aktívan.

 

Mesélj a stílusodról. Hogyan jellemeznéd? Mennyi munkát fektettél abba, hogy elérd a jelenlegi stylet?

Hosszú utat jártam be, hogy eljussak oda ahol most épp tartok. Kezdetekben a klasszikus semi-wildstyle tetszett majd később egyre jobban tolódtam a wildstyle felé. Az utóbbi pár évben egyre inkább a futurista/absztrakt vonalat tartom érdekesnek és egyre jobban igyekszem elmélyedni benne. Vonzóbb számomra, hogy kilépjek a töltés/kontúr/dimenzió kereteiből és magára az alkotói folyamatra és intuíciókra hagyatkozhassak.

 

Rendőr parák? Kötelező névcserébe belefutottál már?

Voltak persze. Itthon és külföldön is, de sosem voltam egy akkora illegálgyáros, hogy kénytelen legyek nevet cserélni.

Magánéletben, párkapcsolatodban okozott-e már valami galibát a graffiti?

Természetesen, de csak fiatalon, mikor még nem voltam képes a helyén kezelni a dolgokat. Ha alapvetően be vagy rendezkedve arra, hogy ez az életed része, akkor nyilván olyan párja lesz is az embernek, aki ezt tolerálni/szeretni/elfogadni tudja. Különben semmi értelme az egésznek.

 

A graffitinek elég kemény anyagi vonzata van. Hogyan tudod finanszírozni az akciókat, esetleg szponzor?

Szponzorom nincs; Másrészt a mostani munkáim nem is akkora festékigényűek mint korábban. Mivel részben ebből élek ezért mindenképpen bele is kell fektetnem azt az összeget, amivel fent tudom tartani magam. Ha belegondolsz egy festék 1000-1200 forint (aminek azért nagyon lehet örülni, vettem már Ironlakot 2200ft-ért külföldön); egy cuccnál mondjuk legyen 9-10.000 Ft. Ha elmész és tisztességesen megnyomsz egy szombat éjszakát egy belépős buliban akkor ugyanezt az összeget vígan eltapsolod és elintézed magad a következő nap első felére is. Ha innen nézed nem is olyan vészes. Mindenki eldönti idővel, hogy mi fontosabb számára.

Megrendelésekkel, hogy állsz? A graffiti jelenleg „csak” hobby vagy sikerül megélni belőle?

Egyensúlyozom jelenleg. Vannak festős munkáim melyeknek semmi köze sincs a “graffitimhez”, sem azokhoz a cuccokhoz amiket vászonra/papírra készítek; Ellenben értek hozzá a technika miatt ezért tökéletesen megfelelnek arra, hogy kifizetik a számlákat.

13335296_10206188278768017_925440197_n.jpg

Vont már az a pont, hogy úgy érezted végleg leteszed a kannát?  (Ha igen, miért?)

Amióta először fújtam festékszóróval azóta soha. Nyilvánvalóan vannak periódusok, amikor egyszerűen szüneteltetni kell a dolgot, mert más dolgom van, amelyek aktuálisan prioritást élveznek, de utána ha felszabadul egy kis idő, akkor azonnal megyek festeni, vagy a műterembe dolgozni új cuccokon.

 

Legál vagy Illegál? Miért?

Mindkettő! Nyilván a körülményekből és az jelenlegi életvitelemből fakadóan legálra van inkább időm, de egy yardos este, amennyire el tud fárasztani fizikailag, annyira fel tud tölteni szellemileg.

 

Legálfalak használatának vannak szabályai? Te, hogyan látod a jelenlegi helyzetet? Ki festhet, és miért? Bárki bárkit fedhet? Hogy alakul Magyarországon a legálfalak hierarchiája?

Természetesen vannak, de nagyon sok minden változott az utóbbi 6-8 évben. Alapvetően lehetne több kisebb legálfal még Budapesten. Másrészt a legálokra kerülő cuccok mulandósága alapfeltétel; De ezt az internet teljesen átrendezte. Mindenkinek dokumentálnia kell, különben nem látod viszont a cuccot, sőt más sem. Mint egy vonatnál mostanában. Nomeg’ illik úgy lefedni valamit, hogy az előző ne lógjon ki alóla, vagy egy egy szett közepéből kifedni egy cuccot sem a legszerencsésebb.

12705392_964538993594634_4381482220213677637_n.jpg

Meséld el a legemlékezetesebb fújást!

Vegyes a lista…Stocholmi backjump, Tahiti főút, Istanbul éjszakai utcái…van amikor összeáll a hangulat/helyszín/időpont hármas egy fantasztikus emlékké.

Köszönjük, hogy időt szántál ránk! Kinek/kiknek küldenél egy pacsit?

Én köszönöm, Üdv mindenkinek!